boormachine

Dit kan je met chemische ankers

De benaming ‘chemische ankers’ zal bij veel mensen geen belletje doen rinkelen. Vandaar dat het handig is om dit eerst uit te leggen. Een chemisch anker werkt als volgt. Twee stoffen, namelijk een verharder en hars, worden vermengd. Dit zorgt voor een chemische reactie, waardoor de substantie na een korte tijd volledig hard zal worden. Terwijl deze substantie nog zacht is wordt er bijvoorbeeld een bout ingedraaid. Deze bout zal na het uitharden muurvast in de ondergrond zitten, wat voor een hele sterke verbinding zorgt. Er zijn verschillende soorten chemische ankers die allemaal net wat andere eigenschappen hebben. Het is dus van belang om het juiste soort anker te kiezen voor jouw project.

Soorten chemische ankers

Er zijn vier hoofdgroepen van chemische ankers, namelijk polyesters, vinylesters, hybride mortels en pure epoxies. Ieder soort chemisch anker werkt natuurlijk wat anders. Zo zijn polyesters vooral geschikt voor bijvoorbeeld massieve ondergronden en niet zo geschikt voor vochtige ondergronden. Vinylesters kunnen voor zowel massieve als vochtige ondergronden goed hun werk doen en hebben een hogere belastbaarheid dan polyesters. Hybride mortels hebben vaak een nog hogere belastbaarheid dan vinylesters, maar zijn niet zo veelzijdig met betrekking tot de ondergrond waarbij ze gebruikt kunnen worden. Ze kunnen namelijk vaak alleen gebruikt worden voor beton. Pure epoxies zijn ankers die wat langzamer uitharden, wat de werkbaarheid verhoogt. Echter kunnen pure epoxies wel alleen gebruikt worden bij beton, wat ze ook minder veelzijdig maakt.

Hoe gebruik je chemische ankers?

Een chemisch anker wordt gebruikt in een boorgat. De eerste stap is dan ook om met een (klop)boor een gat te maken op de gewenste plek in de muur. Vervolgens moet het stof en gruis worden verwijderd uit het gat met bijvoorbeeld een stofzuiger, zodat het chemisch anker zich goed kan hechten in het gat en zich niet vasthecht aan losse stukjes. Hierna wordt het chemisch anker met behulp van een kitpistool geïnjecteerd in het boorgat. Terwijl het uithardingsproces van het anker begint wordt er vervolgens een bout of draadeind in het boorgat met het chemische anker gedraaid. De laatste stap is om de verbinding af te monteren wanneer deze volledig uitgehard is. Let er wel op dat de verschillende chemische ankers ook verschillende uithardingstijden hebben. Begin dus ook niet te vroeg met afmonteren.

Waarvoor kan je chemische ankers gebruiken?

Bovenstaande informatie klinkt natuurlijk allemaal heel leuk en aardig, maar waar kan je chemische ankers zoals die van Sympafix nou eigenlijk voor gebruiken?  Een chemisch anker wordt voornamelijk gebruikt wanneer een normale bevestiging met bijvoorbeeld schroeven niet voldoende is. Zo zou je chemische ankers kunnen gebruiken voor het ophangen van een tv. Soms zijn tv’s in combinatie met de beugel namelijk net wat te zwaar voor de muur om te dragen. Bovendien bevestig je een tv ook vaak aan de muur met een beugel die je naar voren en opzij kan trekken. Hierdoor wordt er regelmatig een trekkracht toegepast, die er mede voor zorgt dat de muur de tv niet kan dragen. Het zou natuurlijk jammer zijn als je tv opeens van de muur komt, maar chemische ankers zouden hiervoor een oplossing kunnen bieden. Zij zorgen er namelijk voor dat de bevestiging aan de muur veel sterker is dan alleen een bevestiging met schroeven.

Share this post