Kraan

Kalk verwijderen? Zo doe je dat

Kalkaanslag kun je (helaas) op veel plekken in je huis tegenkomen. Deze vervelende vlekken ontstaan op plekken waar water gebruikt wordt. Denk hierbij aan je douche, koffiezetapparaat, waterkoker, etc. Dit ziet er natuurlijk niet alleen vies uit, het is ook niet gezond. Doordat er kalk in je waterkoker of koffiezetapparaat zit kan je deze kalk in je lichaam krijgen en dit is natuurlijk niet goed voor je. Je hebt dan ook verschillende middeltjes om kalk te verwijderen, zoals ontkalker koffiemachine. Echter is voorkomen natuurlijk de eerste stap, maar wanneer dit niet lukt staan hieronder ook een aantal tips om het te verwijderen.

Hoe kan je kalk voorkomen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kalk kan voorkomen. Zo kan je de deuren van je douche bijvoorbeeld even afspoelen met koud water. Wanneer water namelijk verdampt laat het kalk achter en dit gebeurd sneller met warm water. Een extra stap die je kan zetten om kalk in je douche te voorkomen is om na het douchen de deuren even af te doen met een trekker of handdoek. Een andere oplossing die wat minder gebruikelijk is, is om een waterontharder aan te schaffen. Deze maakt het water ‘zacht’, wat betekent dat er minder kalk in het water zit. Op deze manier blijven je douche, waterkoker en koffiezetapparaat allemaal vrij van kalk.

Wat is de beste manier om kalk te verwijderen?

Wanneer het helaas niet gelukt is om kalk te voorkomen, heb je altijd nog meerdere methodes om het te verwijderen. Zo bieden verschillende bedrijven hun eigen ontkalkingsmiddelen aan die bij hun product passen. Echter zijn deze middelen vaak chemisch en dus slecht voor het milieu. Een duurzame en natuurlijk optie die tegen vrijwel alle kalkaanslag helpt is citroensap of azijn. Zo kun je bijvoorbeeld citroensap of azijn met water laten koken in je waterkoker waarna vrijwel alle kalk gelijk opgelost zal zijn. Op deze manier kan zo’n zuur goedje ook helpen tegen de kalkaanslag in je badkamer of in je keuken.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *