Waarom je nooit je eigen haardhout moet verzamelen

Het is hartje winter en je zit lekker knus in je huis, het vuur brandt in de open haard. Plotseling herinner je je dat je meer haardhout nodig heeft om het vuur aan de gang te houden. Je pakt je koffers en gaat naar buiten om wat hout te halen uit de schuur. Grote vergissing. Hier zijn vier redenen waarom je nooit je eigen brandhout moet verzamelen.

De gezondheidsrisico’s van haardhout verzamelen

Naast dat haardhout verzamelen tijdrovend en moeilijk is. Kan zelf haardhout verzamelen erg gevaarlijk zijn, vooral als je niet voorzichtig bent. Je kan je gemakkelijk snijden aan gebroken glas of spijkers, of gebeten worden door een slang of spin. Als je niet bekend bent met het gebied, kun je daarnaast ook nog verdwalen of struikelen over losliggende takken of kuilen in de grond. Daarnaast kun je er ook nog een vervelende verkoudheid bij oplopen. 

Het brandhout is misschien niet droog

Als je brandhout van de grond verzamelt, is de kans groot dat het niet droog is. Nat hout brandt niet goed en kan zelfs schade veroorzaken in je open haard. Je kunt niet altijd aan het hout voelen of het nat is of niet, omdat het op het oppervlak droog kan lijken maar in de kern nog vochtig of nat is. 

Je kan per ongeluk meer meenemen dan alleen haardhout

Tenslotte kan het verzamelen van je eigen brandhout een thuis bieden aan ongewenste insecten en knaagdieren. Deze beestjes kunnen gemakkelijk op het brandhout meeliften naar je huis, waar ze zich snel thuis zullen voelen. Dit kan leiden tot nestjes van vervelende insecten in de hoekjes van je huis, en als het insecten zijn die hout eten is het zelfs gevaarlijk voor de fundering van je huis.

Misschien sprokkel je het verkeerde soort hout

Sommige houtsoorten zijn beter om te branden dan andere. Als je niet weet welke houtsoorten veilig zijn om te verbranden, kun je een brand veroorzaken die moeilijk te blussen is. Daarnaast kan de rook die van het verbranden van sommige soorten hout afkomt gevaarlijk zijn, als je die rook inademt kan het gezondheidsklachten veroorzaken zoals hoesten of andere longproblemen. 

Het is dus veel makkelijker en veiliger om haardhout te kopen dan om het zelf te verzamelen. Brandhout is voordelig verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en kan tot aan je huisdeur worden geleverd. Dus als je de volgende keer haardhout nodig hebt, neem dan niet het risico om het zelf te verzamelen – koop het gewoon. Blijf veilig en warm!

Share this post