Prepaid simkaart

Wat voor type prepaid kaarten bestaan er?

Vandaag de dag is het mogelijk om veel producten en diensten in abonnementsvorm te kopen of te bestellen. Vaak sluit je dan een contract af. Toch bestaan er natuurlijk nog altijd ook prepaid kaarten. Dit zijn kaarten waarop vooraf een tegoed staat, en waarbij je geen vaste (maandelijkse) kosten hebt. In dit artikel lees je meer over verschillende soorten prepaid kaarten.

Soorten prepaid kaarten

Over het algemeen wordt ‘prepaid’ geassocieerd met mobiele telefonie: een manier waarop je (bel)tegoed kunt gebruiken, zonder dat je hiervoor een abonnement moet afsluiten. Toch is dit niet de enige vorm van een prepaid kaart. Hieronder worden drie gebruikelijke soorten prepaid kaarten beschreven.

Herlaadkaarten

Zoals hierboven beschreven, is een prepaid simkaart, ook wel herlaadkaart genoemd, datgene wat het best overeenkomt met de term prepaid. Voldoende telefoongebruikers willen geen mobiel abonnement afsluiten voor hun telefoon. Een logische keuze is in dat geval om voor een prepaid herlaadkaart te kiezen.

Bovendien is een prepaid simkaart voordeliger dan een abonnement bij lager gebruik. Als je dus niet regelmatig gebruik maakt van mobiele data (dus zonder WiFi) en bellen & sms’en, is er een grote kans dat je met prepaid goedkoper uitkomt. Dit maakt herlaadkaarten ook interessant voor mensen die op zoek zijn naar een back-up, tijdelijke oplossing, of een simkaart voor hun tweede telefoon.

Data simkaarten

Een andere soort prepaid kaart is een data simkaart. Deze lijkt op een normale prepaid simkaart / herlaadkaart zoals hierboven beschreven, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Zo bevat een data simkaart bijvoorbeeld geen telefoonnummer. De kaart is namelijk alleen te gebruiken voor het internet. Daarom wordt het ook wel eens een ‘data only’ simkaart genoemd. 

Deze simkaarten zijn perfect geschikt voor mensen die alleen van mobiel internet gebruik willen maken. Dit kan met een smartphone, maar bijvoorbeeld ook met een tablet, laptop, MiFi-router, of ieder ander apparaat dat via het internet werkt.

Data simkaarten worden tevens regelmatig gebruik in M2M / IoT apparaten. Denk hierbij aan beveiligingscamera’s, GPRS-trackers, en andere slimme apparaten. Hiervoor is alleen mobiel internet nodig, waardoor een data only simkaart geschikt is.

Cadeaukaarten

Tenslotte bestaan er ook nog cadeaukaarten. Dit is een wat andere vorm van prepaid kaart, en houdt in: een kaart waarop vooraf een bepaald bedrag is gezet (en eventueel kan worden opgewaardeerd). Prepaid staat letterlijk voor ‘vooraf betaald’, waardoor het dus eigenlijk prepaid cadeaukaarten zijn. Deze kunnen cadeau worden gegeven, zodat er met het bedrag op de cadeaukaarten producten of diensten naar wens kunnen worden gekocht.

Share this post